CORESPONDENŢE: CLASIFICARE PALEARCTIC HABITATS: H2.3,61.1 HABITATE DIN ROMÂNIA: R6101, R6102, R6103, R6104.
Habitatul 8110 Grohotişuri silicioase din etajul montan până în cel alpin (Androsacetalia alpinae şi Galeopsietalia ladani)
Conform Manualului de interpretare a habitatelor Natura 2000 în România publicat în anul 2008, habitatul cuprinde atât comunităţi de grohotiş silicatic din etajul montan superior până la nivelul zăpezilor permanente, care cresc pe "sisteme crioclastice" mai mult sau mai puţin mobile, cu granulometrie variabilă, aparţinând ordinului Androsacetalia alpinae, cât şi vegetaţia din etajul montan din centrul şi vestul Europei, care creşte pe grohotişuri - uneori de origine artificială (derocări efectuate în scop economic). În termeni generali habitatul constă în comunităţi alpine, adesea bogate în briofite, licheni şi uneori în ferigi (Cryptogrammacrispa), aparţinând ordinului Galeopsietalia.
De asemenea, habitatul este strâns asociat cu vegetaţia casmofitică de pe versanţii stâncoşi, constituiţi din roci silicatice - habitatul 8220.
Asociații vegetale:
Sileno acaulis - Minuartietum sedoidis Pușcaru et al. 1956; Festucetum pictae Krajina 1933 (syn.: Festuco pictae - Senecionetum carniolicae Lungu et Boşcaiu 1981); Saxifragetum carpathicae - cymosae Coldea (1986) 1990; Saxifrago bryoidis - Silenetum acaulis Boşcaiu et al. 1977; Veronico baumgartenii - Saxifragetum bryoidis Boşcaiu et al. 1977.
Habitatul a fost regăsit în două locaţii situate la sud de vârful Cozia, prezentând preponderent grade ridicate de fragmentare.
Situat în zona de protecţie integrală a Parcului Național Cozia, deşi cu o prezenţă insulară, acest habitat are un statut de conservare bun.
Suprafaţa acestui habitat în Parcul Național Cozia şi în siturile Natura 2000 este de aproximativ 1 ha.