Acasă / Noutăți / Ziua Europeană a Parcurilor, ediția 2024

Ziua Europeană a Parcurilor, ediția 2024

Ziua Europeană a Parcurilor, ediția 2024

COMUNICAT

 

Ziua Europeană a Parcurilor, ediția 2024

           

Vă informăm că RNP-ROMSILVA prin Administrația Parcului Național Cozia, organizează în perioada 22.05.2024-24.05.2024 un amplu program dedicat Zilei Europeane a Parcurilor. Acest eveniment reamintește de înființarea în Suedia a primelor 9 parcuri naționale la data de 24 mai 1909, demers prin care s-a deschis calea spre înființarea parcurilor naționale și naturale pe continentul european. În România, activitatea oficială de protejare a naturii sub diferite denumiri de suprafețe protejate, are o istorie îndelungată. Însă primul parc național, -  Parcul Național Retezat, a fost înființat în anul 1935. Ulterior, în anul 1990 a început procesul de înființare a mai multor parcuri, printre care și Parcul Național Cozia. Rețeau actuală de arii protejate din țara noastră cuprinde o gamă vastă de astfel de suprafețe. Dintre acestea, 22 de parcuri naționale și naturale se află în administrarea RNP-ROMSILVA (www.rosilva.ro).

  În 1999, la inițiativa Federației EUROPARC s-a instituit ca data de 24 mai să fie declarată ca Ziua Europeană a Parcurilor. Evenimentul de anul acesta va fi organizat sub  sloganul “Votează pentru Natură!”, prin intermediul căruia se dorește să se evidențieze rolul esențial al ariilor naturale protejate în dezvoltarea și implementarea politicilor la toate nivelurile de competență (internațional, național, regional și local), precum și rolul central al acestora.

În cadrul Programului dedicat Zilei Europene a Parcurilor din acest an, la sediul Administrației Parcului Național Cozia, din Brezoi, str. Lotrului nr. 8A, jud Vâlcea, în data de 23.05.2024, între orele 11.00-14.30 vor avea loc alocuțiuni și prezentări dedicate acestui eveniment, o conferință de presă, urmată de vizitarea standurilor parcurilor naționale și naturale din România, cu degustare de produse culinare tradiționale oferită de administrațiile acestor parcuri.

La final, între orele 15.00-17.00 participanții la eveniment sunt invitați să facă o vizită la Cascada Lotrișor din Parcul Național Cozia.

Așteptăm pe cei interesați să participe alături de noi la acest eveniment!  

Pentru relații, persoană de contact este Pavel Prundurel, directorul Parcului Național Cozia, e-mail: pavel_prundurel@yahoo.com sau la  telefon: 0744551375.