Şcolile din localităţile de pe raza Parcului Naţional Cozia, în număr de 31, au aproximativ 4.000 de elevi. Dintre acestea se disting Grupul Şcolar Economic Administrativ şi de Servicii Călimăneşti (cu profil de turism şi alimentaţie publică) şi Liceul Industrial Brezoi.
Administraţia Parcului Naţional Cozia are legături strânse cu toate şcolile din raza parcului, şi desfăşoară periodic ore de educaţie ecologică în colaborare cu acestea. De asemenea, trebuie menţionat că în Călimăneşti se află încă din 1998 o secţie a Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti şi o secție a Universităţii Wales.
Există cateva ONG-uri cu activităţi educative pe probleme de mediu în zona Parcului Naţional Cozia (ex. Nedeea Vâlceană, Asociaţia Cercetaşii României, Ecoţurţudan Brezoi, Ecotur Sibiu, Kogaion, Clubul Alpin Vânturariţa), care se implică în activităţi şi acţiuni specifice ariilor naturale protejate.
Accesul la mass-media este ridicat în oraşele Călimăneşti şi Brezoi, şi mai limitat în celelalte localităţi din raza parcului: comunele Sălătrucel, Berislăveşti, Perişani, Racoviţa.
În imediata apropiere a Parcului Naţional Cozia sunt taberele şcolare: Cozia cu 150 de locuri de cazare, Căciulata cu 135 de locuri de cazare, Arutela cu 100 de locuri de cazare, Brădișor cu 130 de locuri de cazare. Aceste tabere au facilităţile corespunzătoare pentru desfăşurarea în bune condiţii a multor activităţi educative şi de recreere, în special pentru elevi şi studenţi.
Activitate de igienizare a Parcului Național Cozia